Fermierii o spun clar şi răspicat, iar autorităţile recunosc: Republica Moldova e pe cale să devină un mare exportator de cereale de origine ucraineană în România şi în UE

Autor: Florentina Niţu 04.12.2023

Mircea Băluţă, Cooperativa Agricolă Argeş Biosud: „La sfârşitul anului, cel mai mare exportator de produse agricole în sud-estul Europei va fi Republica Moldova. O să fie o ţară superproducătoare şi exportatoare de produse agricole către România care vin din Ucraina“.

Republica Moldova devine un im­portant exportator de cereale şi seminţe oleagi­noase, provenite din Ucraina, către România şi statele membre ale Uniunii Europene, spun fermierii din sud-estul ţării cu o voce puternică, iar autorităţile o recunosc în mod explicit.

„La sfârşitul anului, cel mai mare exportator de produse agricole în sud-estul Europei va fi Republica Moldova, care are producţii de 20 tone/hectar la rapiţă, 50 tone/hectar la grâu şi aşa mai departe“, a spus, într-o notă ironică, Mircea Băluţă, director general la Agrototal Prodcom, o companie ce cultivă cereale şi oleaginoase. De asemenea, el este şi director executiv al Cooperativei Agricole Argeş Biosud, ce adună sub umbrela sa peste 40 de fermieri, gestionând o suprafaţă de 22.000 de hectare cu cereale, şi preşedinte al UNCSV (Uniunea de Ramură Naţională a Coope­rativelor din Sectorul Vegetal), care reuneşte 25 de cooperative din sectorul vegetal.