Asigurătorii s-au apropiat de un profit net de 500 mil. lei în S1/2023. Înainte de ajustarea câştigului cu pierderea înregistrată la nivelul pieţei de câţiva asigurători, profitul pieţei asigurărilor depăşea 524 mil. lei. Pierderea netă totală la nivelul pieţei asigurărilor în S1/2023 a fost de peste 33 mil. lei

Autor: Mircea Nica 03.12.2023

Deşi în S1/2023 nu au fost incluse datele societăţii falimentare Euroins România, profitul net al asigurătorilor s-a dus spre pragul de 500 mil. lei, consemnând un avans de 35% faţă de perioada similară a anului trecut Asigurările generale au generat în continuare cel mai mare profit net, de peste 345 mil. lei, însemnând circa 70% din total, dar şi cea mai mare pierdere netă de aproape 26 mil. lei, însemnând aproape 80% din pierderea totală din asigurări.

Asigurătorii aveau la finalul primului semestru (S1) din 2023 un profit net la nive­lul întregii pieţe de peste 491 mil. lei, în creştere cu 35% faţă de perioada similară a anului tre­cut, în ciuda efectelor falimentelor din asi­gurări, dar şi a măsurilor restrictive privind plafonarea tarifelor RCA. Concret, chiar dacă aşteptările privind efectele falimen­tu­lui Euroins România se orientau mai de­grabă spre o ajustare a profitului pieţei, res­pectiv un efect negativ asupra rezulta­telor asigurătorilor, având în vedere şi măsurile restrictive privind plafonarea tarifelor RCA la nivelul din februarie 2023, realitate a arătat o creştere a profitabilităţii pieţei asigurărilor, chiar dacă nu a fost o creştere substanţială ca cea de anul trecut.

Datele societăţii Euroins nu au fost incluse în rezultatele pieţei asigurărilor din primele şase luni ale anului 2023.