Bogdan Toncescu, Transelectrica: Nu trebuie să închidem nimic în energie înainte de a pune ceva în loc. În patru ani, Dobrogea va putea conecta 4.000 MW datorită investiţiilor în reţea

Autor: Roxana Petrescu 30.11.2023

Cererile primite de Transelectrica până acum din partea potenţialilor investitori în eoliene şi solare se ridică la 60.000 MW, dimensiune care reflectă două lucruri: interesul major pentru regenerabile şi inflaţia de proiecte care nu se vor realiza niciodată În realitate, România va termina anul acesta cu circa 800 MW noi de proiecte de energie verde, lucrurile fiind greu de estimat pentru anul viitor.

„Am ajuns la cereri de racordare de 60.000 MW (tot sistemul energetic are o capacitate de circa 18.000 MW – n.red.). Noi avem obligaţia să tra­tăm toate cererile în mod egal, dar din păcate este tot mai greu şi pentru noi să respectăm termenele pe care le avem. Am mai angajat oameni, dar nu putem face acest lucru propor­ţio­nal cu creşterea cererii. Mai departe, în ultimii doi ani, am dat avize teh­nice de racordare pentru 10.000 MW şi cam jumătate sunt cu contracte de racordare. Anul acesta cred că se vor pune în funcţiune 800 MW, inclusiv gaz“, a declarat Bogdan Toncescu, membru al directoratului Transelec­trica, operatorul sistemului naţional de transport al energiei. Toncescu a participat în calitate de speaker la con­ferinţa ZF Energie 2023. De la avize la bec. Ce trebuie să facă Ro­mânia pentru a accelera dezvoltarea proiectelor de energie verde.