Hotelul de cinci stele Grand Hotel Italia din Cluj: „Toamna este perioada în care ne bazăm pe clienţii de business. În weekenduri avem un grad mediu de ocupare de doar 30%“

Autor: Mirabela Tiron 13.11.2023

♦ Cluj-Napoca, al doilea pol de business al ţării, după numărul de firme prezente, are o capacitate de cazare de 12.000 de locuri în unităţile turistice, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Grand Hotel Italia, hotelul de cinci stele din Cluj, parte a lanţului italian Select Hotels Group, a avut în septembrie şi octombrie un grad mediu de ocupare de 50% susţinut de evenimentele organizate de clienţii companii.

Dacă în timpul săptămânii cererea pentru cazare vine de la companii ce organizează conferinţe, congrese, traininguri, în weekenduri cererea este susţinută de eveni­mentele private  (nunţi) sau turişti. „În medie doar 30% din camere sunt ocupate în weekenduri, sperăm să trecem de acest nivel după ce deschidem centrul spa. Cluj-Napoca este predominant o destinaţie de business dar vin şi turişti când se organizează evenimente“, a spus pentru ZF Simion Prunean, admi­nistratorul hotelului şi acţionar minoritar, cu un pachet de 5%. Compania ce administrează hotelul urmează să deschidă un centru spa,  care se întinde pe 2.500 de mp şi care include piscină, saune, săli de masaj şi o sală de fitness. Investiţia s-a ridicat la un milion de euro, potrivit lui.

Grand Hotel Italia, cu o ca­pa­citate de 187 de camere, dar şi 14 săli de conferinţă se întinde pe o suprafaţă de peste 30.000 mp. Hotelul a fost deschis în 2011 în urma unei investiţii de peste 20 de milioane de euro făcută de familia de italieni Batani, care controlează mai multe unităţi hoteliere în Italia.