ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Radu Cojoc, Goldring: Cred că sentimentul în piaţă va fi optimist. Investitorii se poziţionează pe companiile care ar putea distribui dividende bune anul viitor

Autor: Tibi Oprea 13.11.2023

♦ În acelaşi timp, brokerul nu exclude marcări de profituri.

Radu Cojoc, broker al Goldring, anticipează un final de an optimist la Bursa de Valori Bucureşti, în continuarea trendului pe care indicii bursieri locali l-au avut în ultimele două luni, având în vedere ofertele corporative şi rezultatele financiare în derulare.

„Acum vedem în continuare un optimism pe care în ultimele două luni poate nu l-am văzut pe pieţele internaţionale. Este oarecum normal să mai vedem şi câteva marcări de profituri în unele şedinţe“, a spus Radu Cojoc în timpul emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi.

Investitorii se uită în următoarea perioadă cu precădere la Fondul Proprietatea (FP), care a anunţat recent o majorare a numărului de acţiuni pe care vrea să le răscumpere până la 1,7 miliarde, ceea ce înseamnă aproximativ 30% din capitalul social.

„Vom avea o ofertă publică unde suprasubscrierea nu o să fie foarte mare, cum vedeam în alte cazuri, deci o bună parte din pachet se va vinde la acest preţ apropiat de VUAN de 0,63“, continuă el.

Pe de altă parte, Radu Cojoc adaugă că investitorii încearcă să se poziţioneze pe companiile care ar putea distribui dividende bune anul viitor, pentru că odată cu rezultatele financiare la nouă luni din 2023 îşi pot face deja calcule.

„Pană la urmă putem să vedem şi ce companii sunt cele mai tranzacţionate în momentul de faţă. Aici, bineînţeles, Hidroelectrica este mereu în topuri pentru că şi estimările pentru dividende ar fi destul de bune şi ar putea oferi un randament foarte bun”, spune Radu Cojoc.

 

Ce a mai spus Radu Cojoc în timpul emisiunii:

Să sperăm că vom fi martorii unui nou raliu de Moş Crăciun. Poate o să se întoarcă în piaţă o parte din banii plătiţi investitorilor în oferta publică de cumpărare de la Fondul Proprietatea. Pe partea de rezultate, cred că avem cateva companii care au premisele să publice cifre bune. Aici ne uităm la sectorul bancar, la Banca Transilvania s-ar putea să vedem rezultate bune.

Mai sunt cateva companii care anul acesta au performat destul de bine ca şi cotaţie, dar şi ca rezultate financiare. Rezultatele s-ar putea să fie mixte şi să vedem o încetinire pe unele sectoare, dar cred că sentimentul în piaţă va fi optimist.

Cu excepţii poate după cateva raportări trimestriale, volumele stau totuşi la un nivel destul de scăzut faţă de restul acestui an. Este posibil ca lumea să fie ceva mai precaută, acum aşteaptă şi celelalte rezultate care vor veni săptămana viitoare.

Vedem că pe pieţele internaţionale cele mai multe titluri arată cumva frica aceasta de recesiune, de acest impact major avut de ratele dobanzilor la un nivel crescut pentru o perioadă mai lungă de timp. Frica este că economiile vor încetini destul de puternic anul viitor şi poate chiar vom vedea semne de la rezultatele financiare. În unele cazuri, am şi văzut deja, cel puţin pe plan internaţional.

Este posibil să fi fost şi cateva marcări de profituri, pentru că în ultima perioadă, ultimele luni chiar, putem spune că am fost total decorelaţi de pieţele internaţionale. A fost poate la un moment dat şi efectul banilor care au intrat în piaţă după listarea Hidroelectrica şi, bineînţeles, după distribuirea acelui dividend special din partea Fondului Proprietatea.

Săptămana aceasta vom avea o serie foarte lungă de raportări. Ca şi surprize, nu ştiu dacă o să avem foarte multe. Pană acum nu au fost surprinzătoare. Am văzut în partea companiilor din domeniul financiar, mă gandesc aici în primul rand la la bănci, rezultate în creştere. Chiar şi la alte bănci de pe pieţele internaţionale am văzut rezultate bune.

Am văzut şi la BVB şi la BRK Financial Group rezultate bune ca urmare a acestui IPO important care a avut loc trimestrul anterior. La OMV Petrom nu cred că a fost surprinzător neapărat. ştiam că rezultatele nu o să se ridice la nivelul anului 2022, care a fost unul exceptional. Totodată compania este şi influenţată de taxele de solidaritate care au fost recent adăugate.

Pare că investitorii sunt destul de precauţi, în special dacă ne uităm la indicele BET, fiind tot în preajma maximelor istorice şi în timp ce vedem incertitudine şi pe pieţele internaţionale. Deşi am văzut o revenire în ultima perioadă, totuşi incertitudinea este destul de mare, iar asta cred că se vede şi în sentimentul investitorilor de la BVB. Poate acesta este şi un motiv pentru volumele mai scăzute. Nu vor oamenii să intre chiar la maxime pe noi poziţii.