Opinie EY România: O nouă facilitate de simplificare a operaţiunilor de export începând cu 1 decembrie 2023 pentru companiile care deţin certificarea AEO

Ziarul Financiar 06.11.2023

Simplificarea operaţiunilor vamale este critică pentru operatorii economici implicaţi în lanţul de aprovizionare. Anul acesta, mai precis, începând cu 1 decembrie 2023, operaţiunile vamale de export vor fi realizate prin intermediul noului sistem IT denumit AES-RO, dezvoltat de autoritatea vamală română.

Care sunt principalele schimbări pentru mediul de afaceri? Odată cu implementarea AES, procedura simplificată de înscriere în evidenţele declarantului pentru export (EIR) nu mai poate fi aplicată decât în cazuri limitate. EIR le permitea operatorilor să efectueze vămuirea rapidă a mărfurilor la export direct la sediul/depozitul propriu, cu implicarea minimă a autorităţii vamale, prin simpla înscriere a mărfurilor în evidenţele operative.

Aşadar, autorizaţiile EIR deţinute de exportatori devin inutilizabile, operatorii economici fiind puşi în situaţia de a se întoarce la varianta normală de vămuire. Pentru a veni în sprijinul exportatorilor ce deţin certificarea AEO - Agent Economic Autorizat (peste 260 companii româneşti), autoritatea vamală română a identificat următoarele soluţii:

În plus faţă de cele de mai sus, va fi prevăzută şi situaţia în care declaraţia vamală de export/ reexport să fie transmisă în sistemul AES şi în afara programului de lucru al biroului vamal, fără a fi asigurată prezenţa personalului vamal, cu excepţia cazului în care aceasta este selectată pentru control.

În concluzie, nevoia certificării AEO devine din ce în ce mai importantă, ţinând cont că facilităţile acordate unor astfel de operatori se îmbunătăţesc constant. Un AEO este considerat un partener de încredere al autorităţii vamale, cu condiţia ca acesta să îndeplinească o serie de criterii cum ar fi solvabilitate financiară, personal instruit, măsuri de securitate adecvate, proceduri interne de control, experienţă dovedită în domeniul vamal şi lipsa datoriilor faţă de bugetul de stat. Aşadar, încurajăm companiile să aplice pentru această certificare din timp, astfel încât să poată beneficia de noile facilităţi.

Autori: Mihai Petre, Director, Global Trade, EY România,

Cosmin Dincă, Manager, Global Trade, EY România