Campania ZF Fabricile României. O singură fabrică din judeţul Bistriţa-Năsăud obţine venituri de peste 1 miliard lei

Autor: Miruna Diaconu 01.11.2023

♦ Cele mai mari 50 de fabrici din judeţul Bistriţa-Năsăud au afaceri cumulate de 6,8 miliarde lei.

Judeţul Bistriţa-Năsăud se mândreşte cu un singur jucător din industria prelucrătoare care obţine afaceri de peste 1 miliard lei. Potrivit datelor Registrului Comerţului, Leoni Wiring Systems, producător de cabluri pentru industria auto, parte din grupul german Leoni, este singura companie producă­toa­re care a avut anul trecut afaceri de 1,7 mld. lei.

Leoni a intrat pe piaţa din România în anul 2000, odată cu deschiderea primei fabrici WSD (Wiring Systems Division) la Arad. Au urmat fa­bricile din Bistriţa (2002) şi Bascov, lângă Piteşti (2005), iar ulte­rior au fost deschise fabricile satelit din Beiuş, Luduş, Mar­ghita şi Bumbeşti-Jiu. Compania cu sediul în Bistriţa este cea mai mare entitate deţinută de germani pe piaţa locală.

Clasamentul celor mai mari producători din judeţul Bistriţa-Năsăud este completat de TeraPlast, producătorul de materiale de construcţii listat la Bursa de Valori Bucureşti, care a încheiat anul 2022 cu afaceri de 588 milioane lei. Grupul TeraPlast, cel mai mare procesator de polimeri din centrul şi sud-estul Europei, adună sub aceeaşi umbrelă companiile TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack şi Somplast.