Cum se vede sistemul medical românesc prin ochii medicilor români care tratează pacienţi străini? Până la tehnologie şi inovaţii, medicina românească are nevoie de colaborare

Autor: Miruna Diaconu 22.10.2023

♦ În ultimii 12 ani, Colegiul Medicilor din România a eliberat 23.000 de certificate profesionale, care le atestă competenţele peste hotare medicilor.

Sistemul medical din România are nevoie, în primul rând, de o colaborare strânsă între instituţii, între medici, înainte de a se pune problema noilor tehnologii şi inovaţii, sunt de părere medicii care au lăsat sistemul medical românesc pentru a profesa în străinătate.

Doctorul Mihai Radu, care este consultant de chirurgie endocrină la Oxford University Hospitals, şi Mirela Mariana Roman, medic chirurg la Hopital HIS-IRIS et St Pierre Belgia, au făcut Facultatea de medicină în România, alegând ulterior să profeseze în alte ţări.

Doctorul Mihai Radu a terminat facultatea în Bucureşti în anii ’90, lucrând ulterior timp de trei ani ca asistent universitar la Institutul Parhon. Ulterior, s-a mutat în Anglia, unde a făcut doctoratul şi a continuat pregătirea chirurgicală.

După părerea sa, principala problemă a sistemului medical din România este lipsa colaborării. Ultimele tehnologii nu se află în toate spitalele, nici măcar din cele mai dezvoltate ţări, însă ceea ce face diferenţa este omul şi modul în care medicii colaborează între ei.