Ce zice Metro despre amenda de 1 mil. lei acordată de ANAF comerciantului care şi-a pus adaos mai mare decât cel reglementat de guvern pentru produsele de bază? ANAF nu a oferit numele comerciantului, dar din descriere e vorba de un jucător de tip cash&carry

Autor: Cristina Roşca 16.10.2023

În România sunt doi astfel de jucători mari - Metro şi Selgros Metro: Ne desfăşurăm activitatea cu respectarea strictă a cadrului legal existent.

În urmă cu mai bine de o săptămână, ANAF anunţa că a amendat cu 1 milion de lei un jucător din comerţul ali­mentar pentru că şi-a pus adaos mai mare decât cel re­gle­mentat de guvern pentru produsele de bază. Reprezentanţii ANAF au spus că nu pot oferi numele comerciantului, invocând art. 11 din Codul de procedură fiscală, Legea 207/2015. Totuşi, conform formulării ANAF - „un mare retailer din domeniul comerţului de bunuri cu ri­di­cata şi cu amănuntul“ - e vorba de un jucător de tip cash&carry, iar în România sunt doi astfel de jucători mari - Metro şi Selgros. ZF a întrebat atunci ambii comercianţi, însă până astăzi doar Metro a răspuns.

„Metro România îşi desfăşoară activitatea cu respectarea strictă a cadrului legal existent. Suntem într-un dialog permanent cu autorităţile statului şi un partener în demersurile acestora de promovare a creşterii economice, reducere a inflaţiei şi sporire a competitivităţii în mediul de afaceri. În acest fel, contribuim la întărirea puterii de cumpărare a consumatorilor, prin susţinerea antrepre­norilor mici şi mijlocii şi menţinerea unor preţuri stabile“, explică reprezentanţii companiei. Ei nu au răspuns însă direct la întrebarea ZF dacă Metro a fost amendat sau nu de ANAF. Oficialii Selgros nu au oferit niciun răspuns însă.