Radiografia insolvenţelor în S1 din 2023. Construcţiile şi comerţul – cu ridicata, respectiv cu amănuntul – au dat jumătate din insolvenţele din prima jumătate de an

Autor: Cristina Roşca 24.09.2023

În perioada ianuarie-iunie 2023, în economia locală au intrat în insolvenţă 3.358 de firme, cu 4% mai puţine decât în aceeaşi perioadă a anului trecut Totuşi, este a doua cea mai mare valoare din ultimii cinci ani Pentru următoarele şase luni, ţinând cont de contextul economic, este aşteptată o schimbare de direcţie, mai exact o creştere a numărului de intrări în incapacitate de plată.

Construcţiile şi comerţul – cu ridicata, respectiv cu amă­nuntul – au dat jumătate din insolvenţele din prima jumătate de an. Domeniul construcţiilor, singur, este responsabil pentru aproape un sfert (22%) din toate intrările în incapacitate de plată din perioada ianuarie-iunie 2023, în timp ce comerţul cu ridicata, respectiv cel cu amănuntul au dat fiecare peste 420 de insolvenţe, adică circa 13% din numărul total, conform unui raport al companiei de analiză de risc şi analiză Coface.

Această situaţie poate fi explicată şi prin faptul că aceste domenii – construcţiile şi comerţul - sunt unele de bază pentru economia locală, astfel că ele au un număr mare de firme în total.