Bursă. Indicele principal BET a crescut în şapte din ultimele zece şedinţe, marcând un avans de peste 6%. Investitorii instituţionali au început să cumpere înainte să intre dividendele de la FP, Petrom şi Banca Transilvania.

Autor: Tibi Oprea 19.09.2023

Bursa de Valori Bucureşti sfidează scăderile acţiunilor din Europa şi urcă la un nou maxim istoric. De ce şi cât mai ţin creşterile

 

 

Bursa de Valori Bucureşti a sfidat luni pieţele externe, care au fost în scădere puternică, şi a urcat cu 0,32%, la un nou maxim istoric de 14.178,7 puncte prin prisma indicelui principal BET pe fondul apro­pierii mai multor eveni­mente cu pri­vire la remunerarea investi­torilor, cel mai important fiind cel al Fondului Proprietatea, respectiv 9,3 mld. lei pe 29 sep­tembrie.

Cu alte cuvinte, sunt investitori care intră la cumpărare zilele acestea în anticiparea că o parte din dividende – de la FP, Petrom, Banca Transilvania şi care vor mai veni în toamnă – se vor întoarce la bursă în următoarele săptămâni şi vor susţine astfel un trend ascendent. „Totuşi, dacă pe pieţele externe predomină un sentiment negativ, e greu de crezut că BVB va rămâne imună“, atrage atenţia Alexandru Combei, director de investiţii al BRD Asset Management.