România stă, de fapt, şi mai prost la carnea de porc decât se estima: din 9 milioane de porci consumaţi anual, 7 milioane vin din import: 6 milioane porci echivalent carcasă şi 1 milion de purcei sunt aduşi pentru îngrăşat

Autor: Florentina Niţu 14.09.2023

Românii mănâncă anual 9 milioane de porci - 720.000 de tone de carne - în echiva­lent porci. Din aceştia, 6 milioane de porci vin din afara ţării sub formă de carcasă - peste 350.000 de tone în 2022 - în echivalent porci. Însă din străinătate nu vine doar carcasă, ci şi purcei. Adică, încă 1 milion din purceii îngrăşaţi în fermele comerciale din România sunt aduşi din străinătate. Astfel, din 9 milioane de porci consumaţi în Româ­nia, 7 milioane sunt din import, ceea ce re­prezintă 77% din consum.

Aventura celor  1 milion de purcei care se nasc în vestul Europei şi străbat două, trei luni mai târziu un drum de mii de kilometri până în România costă circa 60 de milioane de euro anual, arată da­tele INS oferite la soli­citarea ZF. Această gaură din comerţul exterior agro-alimen­tar este cauzată de lipsa maternităţilor de pe plan local, investiţii necesare şi urgente, consideră Marius Gavrea, expert pe zona de agrobusiness în cadrul ING Bank România.