Acţiunile bancare au scăzut abrupt după ce Ministrul Boloş a vehiculat că România ar putea aplica modelul de impozitare cu care Italia a şocat investitorii. Analist: Ceva bun din afară nu puteam să luăm exemplu

Autor: Liviu Popescu 06.09.2023

Broker: Banii se fac la cumpărare În Italia investitorii au fost daţi peste cap de o taxă anunţată peste noapte la începutul lui august şi care prevedea o impozitare de 40% a profiturilor  Reacţia puternic negativă a pieţei a determinat guvernul să reanalizeze opţiunile.

Perspectiva unei supraimpozitări a sectorului bancar din România, anunţată luni seară de Ministrul Finanţelor Marcel Boloş într-o emisiune televizată ca fiind în lucru şi „după modelul din Italia unde au o taxă specială de 40%“, a adus scăderi substanţiale marţi la Bursa de Valori.

Acţiunile Băncii Transilvania (simbol bursier TLV) au scăzut cu 2,43% la închidere, după ce pe parcursul zilei au avut şi un minus de 4%. Circa 500 mil. lei s-au evaporat din capitalizarea celei mai mari bănci din România. Banca a închis la 20,88 lei pe acţiune şi la o capitalizare de circa 16,6 mld. lei.