ASF: Reducerea capitalului social al Asirom pentru a acoperi pierderile nu are impact în fondurile proprii. Operaţiunea nu presupune ieşiri de flux de numerar din companie, diminuarea altor active sau majorarea altor obligaţii ale societăţii

Autor: Mircea Nica 29.08.2023

♦ Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor societăţii Asirom a hotărât aprobarea reducerii capitalului societăţii, prin reducerea numărului de acţiuni ♦ Acoperirea pierderilor a fost realizată parţial din capitalul social, cu o sumă de 216,5 mil. lei, iar diferenţa până la valoarea de 555,4 mil. lei din rezerve de evaluare şi prime de capital.

Pentru a-şi acoperi pierderile înregis­trate de-a lungul anilor, boardul Asirom a decis să-şi reducă capitalul social cu 216,5 mil. lei, această mişcare fiind hotărâtă în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acţiona­ri­lor anul trecut şi aprobată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) recent. Re­prezentanţii autorităţii de supravehgere susţin că reducerea capitalului nu are impact asupra fondurilor companiei, ceea ce înseamnă că indicatorii rămân la un nivel adecvat.

„Acoperirea pierderilor acumulate prin di­minuarea capitalului social nu are impact asu­pra gradului de solvabilitate al societăţii, fiind o ope­ra­ţiune de compensare între ele­men­te bilanţie­re, iar valoarea capitalului so­cial, după acoperirea pier­de­rilor, se menţine peste va­loarea minimă prevăzută de regle­men­tările în vigoare. A­ceastă reducere de ca­pi­tal nu are un impact în fondu­ri­le proprii eligibile pentru a­co­pe­rirea SCR şi MCR, re­prezentând doar o reclasifi­care între ele­men­tele fondu­rilor proprii de rang 1 neres­tric­ţionat. Operaţiunea de re­ducere a capitalului social nu presupune ieşiri de flux de numerar din companie, diminuarea altor ac­tive sau majorarea altor obligaţii ale societăţii“, au explicat reprezentanţii ASF pentru ZF. Adu­narea Generală Extraordinară a Ac­ţio­narilor societăţii Asirom a hotărât aproba­rea reducerii capitalului societăţii, prin redu­ce­rea numărului de acţiuni. Acoperirea pierde­rilor a fost rea­lizată parţial din capitalul social, cu o sumă de 216,5 mil. lei, iar diferenţa până la valoarea de 555,4 mil. lei din rezerve de evaluare şi prime de capital. Asirom a trans­mis cererea iniţială de reducere a capitalului social în cursul lunii martie 2023, iar ultima completare a documen­telor necesare în vedrea aprobării în luna iunie 2023, susţin reprezentanţii ASF.