Banca Transilvania anunţă un profit net de 1,58 mld. lei în prima jumătate a lui 2023, cu 50% peste aceeaşi perioadă a anului trecut. Veniturile operaţionale au urcat de la 2,8 mld. lei la 3,7 mld. lei. Active de 153 mld. lei. Omer Tetik, CEO: Suntem mulţumiţi de cum a mers banca

Autor: Liviu Popescu 25.08.2023

Banca Transilvania (simbol bursier TLV), cea mai mare instituţie de credit din România, a anunţat un profit net consolidat de 1,58 miliarde de lei în prima jumătate a lui 2023, faţă de 1 mld. lei în aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce veniturile operaţionale au urcat la 3,7 mld. lei la 2,8 mld. lei, potrivit raportului financiar publicat la Bursa de Valori. Profitul individual al băncii a fost de 1,27 mld. lei faţă de 907 mil. lei în S1/2022.

“Rezultatele sunt pozitive şi suntem mulţumiţi de cum a mers banca şi întregul Grup BT. Ne-am păstrat ritmul accentuat de creştere a activităţii operaţionale şi am reuşit să susţinem economia şi populaţia, într-o perioadă provocatoare”, spune Omer Tetik, director general al Băncii Transilvania.

În astfel de momente, de incertitudine, se vede importanţa unui sistem bancar solid, bine capitalizat şi care beneficiază de o legislaţie predictibilă în susţinerea economiei şi a societăţii.

“Continuăm să investim în creşterea volumelor, a tranzacţiilor şi să finanţăm economia, pentru a asigura prosperitate românilor şi pentru a contribui la micşorarea decalajelor faţă de Vest, prin investiţii. Profitabilitatea băncii ne ajută să consolidăm capitalul BT pentru îndeplinirea planurilor pe care le avem şi a reglementărilor legale”, adaugă el.

Banca a ajuns la nivel de grup la active de 153 mld. lei la iunie 2023, faţă de 140,5 mld. lei la decembrie 2022. La nivel individual activele Băncii Transilvania au fost de 144,5 mld. lei faţă de 134 mld. lei.

“În contextul succesului operaţiunilor de capitalizare suplimentară a băncii prin încorporarea profitului şi a rezervelor, precum şi prin emisiunile de obligaţiuni eligibile MREL, în valoare totală de 1 miliard de euro, Banca Transilvania a propus spre aprobarea acţionarilor distribuţia unui dividend brut de 1,13 lei/acţiune din rezervele de profit net aferente anului 2022 şi ale anilor precedenţi. Vor beneficia de iniţiativă peste 33.000 de acţionari români direcţi şi peste 7 milioane de acţionari români indirecţi, având în vedere că acţiunile BT sunt principala deţinere a fondurilor de pensii locale”, menţionează banca.

Depozitele clienţilor Băncii Transilvania au ajuns la 122,5 miliarde lei. Persoanele fizice au economii de 81 miliarde lei la BT, iar persoanele juridice, de 41,5 miliarde lei. creditele au ajuns la 69,5 miliarde lei (Ă2,13% faţă de 31 decembrie 2022).

Sinteza rezultatelor financiare aşa cum este prezentată în raportul băncii de la Cluj:

Banca Transilvania a debutat în acest an pe piaţa internaţională prin emisiunea de obligaţiuni anunţată în aprilie, când a atras 500 de milioane de euro de la investitori. Aceasta a fost urmată de suplimentarea cu 100 de milioane de euro în iunie, ca urmare a interesului ridicat din partea investitorilor instituţionali cu privire la prima emisiune de obligaţiuni. Ulterior, în iulie, banca a primit 200 de milioane de euro de la IFC şi Asian Infrastructure Investment Bank, ca parte a unui pachet de obligaţiuni subordonate, iar în august, BT a completat cu 190 de milioane de euro programul de atragere de resurse pentru finanţarea economiei prin emiterea de obligaţiuni, ajungând astfel la 1 miliard de euro.

Banca Trasnilvania are are o capitalizare bursieră de 16,6 mld. lei după ce în 2023 acţiunile au urcat cu 18%. În primăvara banca a acordat acţiuni gratuite iar joi a convocat acţionarii pentru repartizarea unor dividende cu randament de 5,5% din profitul anului 2022. Repartizarea este programată pentru toamna acestui an.