Alin Iacob, preşedintele AURSF: Curtea Constituţională aruncă în aer principiul universal valabil de funcţionare a poliţelor RCA. „O propoziţie inserată în motivare vorbeşte de atragerea răspunderii civile delictuale a asiguratului pentru diferenţa de despăgubire nesuportată de asigurător.“

Ziarul Financiar 22.08.2023

Principiul de funcţionare a poliţelor RCA a fost „aruncat în aer“ de către Curtea Constituţională, atrage atenţia Alin Iacob, preşedintele Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), într-o postare pe LinkedIn, reţeaua de sociali­za­re dedicată mediului de business.

„Curtea a reţinut că prin în­cheierea contractului de asigu­rare, care este esenţialmente aleatoriu, asigurătorul dobân­deşte şansa unui câştig, fiind expus, totodată, şi la riscul unei pierderi, iar existenţa şi întin­de­rea acestuia depind de hazard, adică de un eveniment viitor şi incert. (...) Totodată, nimic nu împiedică antrenarea răspun­de­rii civile delictuale a asigura­tului, persoana vinovată, în temeiul principiului reparaţiei integrale a prejudiciului, pentru diferenţa de despăgubire nesu­por­tată de asigurător“.