Antreprenori locali. Antreprenorul Ion Neculcea a dezvoltat în jurul firmei Romchim Protect un portofoliu de 250 de produse, dintre care nouă sunt unice în lume. Peste 30% din vânzări merg la export. „Realizăm produse pentru patru industrii: agricultură, construcţii, aviaţie şi farma.“

Autor: Florentina Niţu 19.08.2023

Romchim Protect a înregistrat în 2022 o cifră de afaceri de peste 80 de milioane de lei, iar între 30% şi 40% din cifra de afaceri provine din export, către destinaţii precum Republica Moldova, Cehia, Slovenia, Serbia şi recent Austria.

A terminat silvicultura, dar pasiunea pentru chimie l-a făcut unul dintre cei mai mari cercetători şi antre­pre­nori din România.

„Eu fac doar cercetare şi îmi doresc să o fac bine. Iubesc plan­tele şi în felul a­cesta am reuşit să combin cu­noştinţele din silvicultură şi chimie“, povesteşte Ion Neculcea, cel care în ulti­mile trei decenii a obţi­nut 9 brevete de in­ven­ţie. Şi astăzi el este cel se ocupă de cercetare în cadrul Romchim Protect, business pe care l-a fondat în urmă cu 25 de ani, dar a cărui activitatea ştiinţifică a început mai devreme.

În 1997, Neculcea a pus pe piaţă un pro­dus ignifug – rezistent la foc – sub de­numirea IGNILEM O. C. 96, care a fost recunoscut pe plan intern şi internaţional şi a obţinut medalii de argint la Salonul de Inovaţii, Cercetare şi Noi Tehnologii EUREKA de la Bruxelles. Acelaşi produs, în 1999, a fost omologat de către Inspec­toratul General al Corpului Pompierilor Militar, fiind singurul produs din România ce putea fi folosit atât în interiorul, cât şi în exteriorul construcţiilor.