Asociaţia Investitorilor de Real Estate din România reacţionează la propunerea guvernului de eliminare a cotei de TVA de 5% la apartamente: „Vom avea preţuri mai mari la locuinţe”

Autor: Alina-Elena Vasiliu 02.08.2023

Modificarea TVA şi a impozitelor pentru proprietăţile imobiliare va avea efecte dramatice asupra industriei de real estate şi a construcţiilor, spun reprezentanţii AREI – Asociaţia Investitorilor de Real Estate din România, care reuneşte mai mulţi dezvoltatori importanţi pe piaţa locală.

„Orice măsură de reglementare cu caracter intempestiv care ar viza modificarea regimului actual în ceea ce priveşte taxa pe valoare adăugată (TVA), respectiv eliminarea aplicării cotei de TVA de 5% pentru livrarea de locuinţe, pe de o parte, dar şi potenţiale modificări cu privire la regimul de impozitare a proprietăţilor, ar afecta stabilitatea şi previzibilitatea necesare pentru buna desfăşurare a activităţii companiilor din industria de real estate, a celor din industriile conexe şi, nu în ultimul rând populaţia direct vizată”, au transmis reprezentanţii AREI, într-un punct de vedere comun pentru membrii asociaţiei, adresat guvernului României.

Ei spun că, raportat la media europeană, situaţia condiţiilor de locuire în România este oricum precară, iar ratele supra-aglomerării sunt cele mai mari din UE, în special în cazul familiilor cu copii. Măsurile recent propuse vor face locuirea şi mai dificilă.

„Eliminarea cotei de TVA de 5% va fi resimţită foarte puternic de persoanele cu venituri reduse, în special tinerii şi familiile cu mulţi copii, care nu îşi vor mai putea permite achiziţia de locuinţe noi, cu un grad de confort mai ridicat, din cauza creşterii preţurilor la locuinţe ca urmare a eliminării cotei de TVA de 5%”, spun reprezentanţii AREI.

Situaţia rămâne incertă şi nu este clar ce se va întâmpla în cazul ante-contractelor de vânzare-cumpărare agreate deja, mai ales, în ce măsură vor fi afectate persoanele care au achitat sumele plătite drept avans în baza ante-contractelor încheiate.

„Conform datelor prezentate de Institutul Naţional de Statistică, pentru perioada iulie-septembrie 2023 este prognozată o majorare a preţurilor lucrărilor de construcţii de 24%. Prin urmare, diferenţa reprezentată de scumpirea materialelor de construcţii şi a manoperei nu va mai putea fi suportată de industrie, dezvoltatori, în consecinţă, vom avea preţuri mai mari la locuinţe.”

Comunitatea AREI întruneşte companii cu proiecte de dezvoltare semnificative pe piaţa de real estate din România, însumând investiţii în valoare de miliarde de euro. Printre acestea, se numără AFI Europe Romania, Akcent Development, Alesonor, Argo Property Capital, Avivim Gonen Group, Bog’Art, Ceetrus Romania, Cordia Romania, CPI Romania, Estoria City, Forte Partners, Globalworth, Granvia Romania, Hercesa Imobiliara, Lion’s Head, Mulberry Development, Mitiska REIM, Nepi Rockcastle, One United Properties, Portico Investments Romania, Portland Trust, Prima Development Group, Skanska, Speedwell, Square 7 Properties, Ţiriac Imobiliare.

Coaliţia PSD-PNL lucrează pe un document masiv, care cuprinde câteva zeci de pagini de creşteri de taxe şi taxe noi, pentru a aduce mai mulţi bani la buget în acest an şi, mai ales, anul viitor. Printre principalele măsuri se numără majorări de TVA pentru unele produse, eliminarea mai multor excepţii fiscale, dar şi taxe noi, precum 5% pe vânzările imobiliare chiar şi sub 600.000 de lei sau 1% pe proprietăţi mai valoroase de 500.000 de euro.

Mai jos, mesajul transmis de AREI guvernului României.

I. Măsuri de modificare a regimului actual în ceea ce priveşte taxa pe valoare adăugată (TVA) – eliminarea cotei de TVA de 5% pentru livrarea de locuinţe cu o suprafaţă utilă de maximum 120 mp.

Impact social

Impact economic

 

 

II. Modificări privind regimul de impozitare a proprietăţilor – introducerea unui impozit de 1% pentru clădirile rezidenţiale care cumulat depăşesc valoarea de 500.000 de euro.

În ceea ce priveşte măsura de introducere a unui impozit de 1% pentru clădirile rezidenţiale care cumulat depăşesc valoarea de 500.000 de euro, există mai multe semne de întrebare legate de aspectul de oportunitate, precum şi neclarităţi ce ţin de partea de implementare a acestei potenţiale măsuri:

 

În acest context, reiterăm respectuos solicitarea noastră privind organizarea unei întrevederi cu reprezentanţii AREI în perioada imediat următoare, în funcţie de agenda dumneavoastră (Adresa AREI din 21.07.2023), în vederea iniţierii unui dialog şia  deschiderii unui canal de comunicare pentru a putea discuta şi a avea posibilitatea de a analiza setul de măsuri fiscale ce pot avea un impact asupra industrie imobiliare pe care Guvernul le planifică ca parte a viitoarelor modificări fiscale până la adoptarea lor şi, totodată, de a vă împărtăşi poziţia şi argumentele noastre cu privire la aceste măsuri, cu scopul de a evita efecte şi consecinţe care pot afecta negativ sectorul de real estate.

Menţionăm totodată, stimate domnule Prim-ministru Ciolacu, că apreciem deschiderea pe care aţi manifestat-o faţă de dialogul şi cooperarea cu mediul de afaceri din România. Astfel că, bazându-ne pe aceste principii, ne dorim să putem construi un parteneriat şi să fim parte a dialogului dintre Guvern şi mediul de afaceri, având în vedere că putem contribui cu expertiză de profil extrem de relevantă acestui demers, fiind un partener de dialog important pentru autorităţile publice.”