Piaţa reacţionează: „Stupoare completă“. „Nici n-am ştiut cum s-o mai gândesc“. Lovitură pentru investitori: după ce a redus impozitarea câştigurilor din tranzacţii pentru susţinerea dezvoltării bursei în urmă cu câteva luni, guvernul vrea acum să crească taxele de la 1% la 3% pentru deţinerile de peste un an şi de la 3% la 5% pentru cele sub un an

Autor: Tibi Oprea 02.08.2023

În acelaşi timp, impozitul pe dividende ar urma să crească de la 8% la 10%, potrivit unui draft de OUG  Dacă proiectul ar fi promulgat, am putea vedea vânzări din partea investitorilor cu deţineri de peste un an, pentru a beneficia de o cotă de impozitare mai scăzută sau cu migrări pe alte pieţe.

La scurt timp după ce a redus şi simplificat impozitarea câşti­gurilor din tranzacţii bursiere, Guvernul vrea acum să crească taxele, de la 1% la 3% pentru deţinerile de peste un an şi de la 3% la 5% pentru instru­mentele deţinute mai puţin de un an.

Intenţia de modificare vine în contextul în care codul fiscal s-a schimbat ultima dată de la 1 ianuarie 2023, dată de la care investitorii au beneficiat de impozitare cu reţinere la sursă, dar şi de impozite mai mici, de 1% şi 3%, în loc de 10% anterior, aduse de Guvern pentru a face investiţiile mai atractive. Care ar putea fi impactul unei astfel de modificări în opinia analiştilor?