Nu toate pariurile fondurilor de investiţii sunt câştigătoare. Casa Rusu e în concordat preventiv, Paravion a intrat în insolvenţă şi a dispărut, iar Energobit a fost salvat cu banii fondatorilor

Autor: Cristina Roşca 28.07.2023

Fondurile de private equity, cunoscute pentru abilitatea de a multiplica banii investitorilor, fac şi pariuri necâştigătoare. Cel mai recent exemplu, ce datează din 2023, este concordatul companiei care operează producţia grupului Rus Savitar - Casa Rusu, activ în piaţa de mobilier.

Fondul de investiţii Greenbridge Partners a preluat în 2019 un pachet majoritar (75%) din acest grup, pentru ca anul trecut să cumpere şi restul de acţiuni de la an­treprenorul fondator. În 2023, compania care operează pro­ducţia a intrat în concordat preventiv la propria ce­re­re. Nu toate pariurile fondurilor de investiţii sunt câşti­gătoare. Uneori, contextul de piaţă se schimbă. Alteori, relaţia dintre cumpărător şi acţionarul minoritar – antreprenorul fondator – e dificilă. Există şi cazuri când fondul nu poate să iasă la timp pentru că nu găseşte cumpărător. Sau nu la preţul pe care el îl spera.

Evoluţia pieţei a făcut ca nici estimările fondului Innova Capital în ceea ce priveşte businessul Energobit să nu se îndeplinească. Grupul a fost ulterior răscumpărat şi salvat de fondatori.

Uneori însă, nu se găsesc soluţii salvatoare.

În 2017, agenţia de turism Paravion, deţinută de fondul GED, a intrat în incapacitate de plată. Astăzi, şase ani mai târziu, site-ul Paravion e nefuncţional, iar businessul nu mai există.

Astfel de exemple sunt numeroase şi nu sunt specifice pieţei locale.