Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş: O ţintă de deficit de până în 5%, cu un plan de măsuri fiscale şi un plan robust de cheltuieli ne-ar pune la adăpost de riscul cel mai mare pe care îl avem, de suspendare a fondurilor europene. Este exclus să depăşim 5% din PIB

Autor: Roxana Rosu 24.07.2023

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat luni că este exclus ca România să încheie 2023 cu un deficit bugetar mai mare de 5%.

”Este exclus să depăşim 5% din PIB”, a declarat ministrul.

Marcel Boloş a mai spus că actuala cotă de impozitare de 10%, cea mai mică din UE, nu poate să funcţioneze pe termen lung cu peste 70 de facilităţi fiscale.

”O ţintă de deficit de până în 5%, cu un plan de măsuri fiscale şi un plan robust de cheltuieli ne-ar pune la adăpost de riscul cel mai mare pe care îl avem, de suspendare a fondurilor europene”.

Ministrul a precizat că discuţiile din Coaliţie acoperă mai multe aspecte, legate de cheltuieli, de evaziune fiscală, de facilităţi fiscale, de valorificare a resurselor statului.

România a încheiat primele cinci luni din 2023 cu un deficit bugetar de 37 mld. lei (7,4 mld. euro), adică 2,3% din PIB şi ar putea ajunge şi la 6% din PIB pe finalul anului, faţă de o ţintă de 4,4% consemnată în legea bugetului.

În 2022, România a avut un deficit bugetar de 5,7% din PIB.

În luna mai, guvernul Ciucă a cheltuit 49 mld. lei şi a încasat 39 mld.lei, ceea ce înseamnă că deficitul bugetar a fost de 10 mld. lei. Acesta s-a adăugat la cele 27 mld. lei adunate în primele patru luni din an.