„Festivalul“ acordării de credite pentru companii cu garanţia statului creează o nouă povară pentru stat

Autor: Claudia Medrega 20.07.2023

„Având în vedere că în perioada următoare multe dintre creditele garantate de stat acordate în anul 2022 nu vor mai avea dobânda subvenţionată, este necesară o monitorizare atentă a acestora, fiind posibilă materializarea unor riscuri ce derivă din acest aspect“, atenţionează BNR Creditele bazate pe programele din schema de ajutor de stat IMM Invest Plus au contribuit cu o treime la majorarea stocului de credite corporate din martie 2022 - martie 2023, adică cu aproape 9 mld. lei din creşterea stocului creditelor pentru firme din acest interval, de circa 28 mld. lei România are în prezent cea mai mare expunere a băncilor asupra sectorului guvernamental din UE. Avertisment BNR: O cincime din creditele corporate au ajuns să fie garantate de stat. Atenţie! Expiră perioada dobânzilor 0! „Sunt posibile riscuri“!

„Festivalul“ acordării de credite pentru companii cu garanţia statului creează o nouă povară pentru stat. BNR vine şi atenţionează că în perioada următoare multe dintre creditele garantate de stat acordate în anul 2022 nu vor mai avea dobânda subvenţio­nată astfel că „este necesară o monitorizare atentă a aces­tora, fiind posibilă ma­te­rializarea unor ris­curi ce derivă din acest aspect.“

Creditele cu garanţie de stat acordate companiilor au ajuns la sfârşitul primului trimestru (T1) din 2023 la aproape o cincime (18%) din portofoliul de credite acordate acestui sector, în creştere cu 38% în martie 2023 faţă de martie 2022.