Record după record: piaţa rezidenţială a trecut de borna de 73.000 de locuinţe finalizate în 2022 la nivel naţional. În Bucureşti, a fost al doilea an de scădere

Autor: Alina-Elena Vasiliu 20.07.2023

Şi la nivelul regiunii Bucureşti-Ilfov se vede o scădere de 3%, până la 21.328 de locuinţe, în condiţiile în care, în 2021, această regiune era în creştere Corelat cu evoluţia vânzărilor de locuinţe înregistrate pe site-ul ANCPI, ce se remarcă este că în fiecare lună de la începutul anului 2023, numărul de tranzacţii încheiate a fost mai mic faţă de aceeaşi lună a anului precedent, lucru valabil atât la nivel naţional, cât şi doar pentru Bucureşti.

Piaţa rezidenţială din România a în­registrat un nou record în 2022 în ceea ce priveşte numărul de lo­cuinţe livrate într-un an, de­păşind pragul de 73.000 de noi ca­se şi apartamente finalizate, potrivit celor mai recente date publicate pe platforma Tempo a Institutului Naţional de Statistică, unde aceste statistici sunt finalizate la mij­lo­cul anului pentru anul anterior. Faţă de anul precedent, creşterea este de 2%, anul 2022 încheindu-se cu un stoc de 73.338 de lo­cu­inţe noi, adică mai multe cu 1.933 faţă de anul pre­cedent. Sunt incluse atât proiectele din fonduri publice, cât şi cele din fonduri private.

În Bucureşti însă, a fost marcat al doilea an consecutiv de scădere, problemele legate de blocarea PUZ-urilor făcându-şi astfel simţite efectele, în paralel cu scumpirile materialelor de construcţii şi blocarea unor proiecte, pe fondul incertitudinii economice.