Primul miliardar din industria laptelui: Albalact, unul dintre pionierii din industria de profil, a făcut 1 mld. lei în 2022 după un avans de 27%

Autor: Florentina Niţu 20.07.2023

Albalact, producător de lactate din judeţul Alba, parte a grupului francez Lactalis, a devenit primul miliardar din in­dus­tria în care activează. Cu o cifră de afaceri de 1,08 miliarde de lei în 2022, liderul con­sacrat al industriei laptelui, a ieşit în evidenţă anul trecut prin bifarea pragului de un miliard de lei pentru prima dată de un jucător din industria de profil.

Compania a înregistrat o creştere a veniturilor de 27% în 2022 faţă de anul pre­ce­dent, un an cu o rată a inflaţiei de 16,4% şi o creştere a preţului laptelui de peste 30%, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică. De altfel, profitul net al Albalact a crescut în 2022. Producătorul a făcut 33,7 mi­lioane de lei, având un salt de 33% de la 25,3 milioane de lei în anul anterior. Acest lucru nu doar a consolidat poziţia Albalact ca lider incontestabil pe piaţa laptelui, dar l-a şi pro­pulsat în rândul miliardarilor din indus­tria alimentară, unde mai sunt Bogdan Stanca, producătorul cărnii de pasăre Cocorico, şi Marian Andreev, deţinătorul Prutul, care are în portofoliu uleiul Spornic.