ZF Bankers Summit 2023. Cristian Sporiş, Raiffeisen Bank: Vom ajunge la transformarea creditului furnizor în credit bancar atunci când companiile mari vor avea nevoie de ratinguri externe pentru a accesa diverse pieţe internaţionale

Autor: Ramona Cornea 07.07.2023

♦ „În momentul în care ai în indicele preţurilor de producţie creştere de 45% - 50%, aşa cum s-a întâmplat în anul trecut, automat nevoia de capital de lucru pentru companii este umflată.“

Vom ajunge la transformarea creditului furnizor în cre­dit bancar în momentul în care companiile mari de pe piaţa locală vor avea nevoie de ratinguri externe pentru a accesa diverse pieţe internaţionale şi vor fi nevoite să-şi cosmetizeze bilanţurile astfel încât creditul furnizor să nu mai apară acolo, este de părere Cristian Sporiş, vicepre­şedinte corporate în cadrul Raiffeisen Bank.

„Vom ajunge la un mo­ment dat acolo (la trans­for­marea creditului furnizor în credit bancar – n.red.), în mo­mentul în care compa­nii­le mari din sistemul eco­nomic româ­nesc se vor uita cu mai mul­tă atenţie şi vor avea nevoie de ratinguri exter­ne pentru a accesa di­verse pieţe internaţio­nal­e, va trebui să-şi cosmeti­zeze bilanţul şi nu vor mai accepta să mai aibă acest CDO banking în bilanţul lor. Vor încerca să arate doar activitatea de bază, vor merge la bancă şi-i vor spune să-i finanţeze furni­zori. Este o curbă de învă­ţare, se va întâmpla“, a spus el în cadrul eveni­mentului ZF Bankers Summit 2023, ziua 1.

Ritmul de creştere a creditării depinde de peri­oada la care ne uităm, cre­de el. An la an, în trimes­trul I din 2023 faţă de trimestrul I din 2022, Raiffeisen a crescut cu 43% specific pe zona de corporate, creştere nominală.