Grecii de la PPC finalizează preluarea Enel România în septembrie: Ne propunem să dezvoltăm ceea ce a construit Enel în România. Italienii aveau în dezvoltare 5.000 MW în energie verde

Autor: Roxana Petrescu 03.07.2023

♦ Tranzacţia de 1,26 mld. euro prin care grecii de la Public Power Corporation S.A. (PPC) vor prelua toate activele Enel din România se va finaliza în septembrie anul acesta ♦ Grecii promit continuarea proiectelor pe care italienii le aveau pentru piaţa locală, cea mai ambiţioasă ţintă fiind în zona de energie verde.

Achiziţia Enel România, care a primit recent aprobarea Comisiei Eu­ropene, este estimată a se finaliza în al treilea trimestru. Aceasta este pri­­ma extindere majoră în afara Gre­ciei şi se aliniază strategiei PPC pri­vind tran­zi­ţia ener­ge­tică. Tran­zacţia va duce la creş­terea numărului clien­ţilor PPC cu 57%, va majora ac­ti­vele de distribuţie cu 40% şi capacita­tea de producţie de e­ner­gie în exploa­ta­re cu 14%, a decla­rat Georgios Stas­sis, CEO-ul PPC, la adunarea generală anuală a acţio­na­ri­lor companiei de săp­­tămâna trecută. De altfel, Stassis, ar­tizanul acestei pre­luări, a fost şi şeful operaţiunilor Enel din România înainte de a reveni în Grecia.

Grupul Enel a fost până la finalul anului trecut un jucător major în energie în România, activ din 2005, cu activităţi în distribuţia şi furniza­rea de energie electrică, în domeniul producţiei de energie din surse rege­ne­rabile prin capacităţi de peste 500 MW operate de Enel Green Power Ro­mâ­nia, precum şi în domeniul servi­ciilor energetice avansate. Societăţile de distribuţie ale grupului în Româ­nia sunt prezente în trei regiuni ale ţării, respectiv Muntenia Sud (in­clu­siv Bucureşti), Banat şi Dobrogea, de­servind în total peste 3 milioane de clienţi. Enel Energie şi Enel Energie Muntenia sunt furnizori majori de energie electrică şi gaze naturale, pre­cum şi de servicii cu valoare adău­gată. În România, grupul mai are ac­ti­vităţi prin Enel X în domeniul ser­viciilor inteligente pentru locuinţe, al producţiei de energie la nivelul locu­lui de consum şi al eficienţei energe­tice, iar prin Enel X Way în domeniul mobilităţii electrice.