Cristian Dascălu, ambasador European Innovation Council: După cinci ani de creştere continuă, start-up-urile de tehnologie din România au atras mai puţine investiţii în 2022, din cauza provocărilor globale - războiul din Ucraina, criza şi inflaţia, scăderea la bursă a companiilor de tehnologie

Autor: Ioana Nita 03.07.2023

Valoarea finanţărilor porneşte de la câteva zeci de mii de euro şi poate ajunge până la zeci de milioane de euro.

Start-up-urile locale de tehnologie au la dispoziţie mai multe tipuri de finanţare nerambursabilă prin bani europeni, însă până acum doar două start-up-uri româneşti de tehnologie au primit bani din fonduri europene - .lumen şi AMSIMCEL, cărora li se adaugă şi un proiect coordonat de  Universitatea Tehnică din Cluj numit BIGALPS (Bio Inspired Geotechnical Applications to Launch Pan-European Solutions).

„Primul start-up românesc care a primit finanţare prin intermediul EIC (European Innovation Council) este dotLumen (.lumen) din Cluj-Napoca. În 2021, acesta a primit o finanţare în valoare de 9,4 milioane de euro în cadrul Acceleratorului Consiliului European pentru Inovare (EIC). .lumen proiectează un sistem pentru persoanele cu orbire, care foloseşte inteligenţa artificială şi robotică pentru a replica beneficiile unui câine ghid. Dispozitivul înţelege mediul înconjurător, calculează căile de navigare pentru utilizatori şi transmite informaţii prin intermediul sunetului şi al impulsurilor de pe frunte. Al doilea start-up este Amsimcel, care a atras o finanţare mixtă de 4,8 milioane de euro prin intermediul EIC în 2022. Amsimcel este un start-up de înaltă tehnologie, alumnus al acceleratorului Techcelerator, care dezvoltă o platformă de ultimă generaţie pentru verificarea designului cipurilor. Potrivit start-up-ului românesc, acesta se va extinde printr-o finanţare totală EIC de 2,5 milioane de euro sub formă de grant, plus 2,3 milioane de euro componentă de equity investment. Banii vor fi folosiţi pentru dezvoltarea companiei, finalizarea dezvoltării produsului, îmbunătăţirea comercială şi extinderea pieţei“, a declarat pentru ZF Cristian Dăscălu, ambasador European Innovation Council şi partener în cadrul GapMinder VC şi al programului de accelerare Techcelerator.