Viziune de ansamblu asupra pieţei asigurărilor. Piaţa asigurărilor îşi temperează puternic avansul la începutul anului după ce în 2022 asigurătorii şi-au mărit considerabil businessul, în special pe RCA, după prăbuşirea City Insurance

Autor: Mircea Nica 02.07.2023

Asigurătorii au început primele luni din 2023 cu o creştere foarte mică a pieţei, de doar 2%, în timp ce RCA-ul, care anul trecut a adus dublări, triplări sau chiar mai mult ale volumului de prime brute subscrise pentru asigurători, începe anul în scădere cu 8% a primelor.

Piaţa asigurărilor a crescut constant în ultimii ani, ba chiar s-a dublat în ultimii 11 ani, cel mai mare avans fiind con­semnat la finalul anului 2021, de peste 23%.

Deşi anul trecut nivelul primelor brute subscrise a atins un nou record, de 16,51 mld. lei, avansul la finalul anului a fost cu câteva puncte procentuale mai mic, 16,3%, în ciuda unor creşteri exor­bitant de mari pe segmentul RCA, ca urmare a falimentului City Insurance şi a creşterilor care au avut loc la preţul poliţelor RCA.