Siemens Energy a înregistrat o cădere record în urma adâncirii problemelor din cadrul unităţii eoliene

Autor: Andrei Şerbănescu 23.06.2023

Siemens Energy AG a înregistrat o prăbuşire record din cauza escaladării problemelor de la Siemens Gamesa Renewable Energy SA, cel mai recent incident dintr-un lung şir de probleme costisitoare descoperite la unitatea de turbine eoliene, scrie Bloomberg.

Acţiunile s-au prăbuşit cu până la 36% după ce divizia spaniolă a descoperit o serie gravă de defecte de calitate la turbinele sale eoliene onshore, întârziind eforturile de redresare. Potrivit Siemens Energy, costurile suplimentare ar putea depăşi 1 miliard de euro (1,1 miliarde de dolari).

Anul trecut, Siemens Energy a trecut la controlul total al Gamesa printr-o ofertă de aproximativ 4 miliarde de euro, după trei ani de pierderi consecutive. Planul era de a consolida supravegherea şi de a demara o redresare a diviziei energetice. În ianuarie, compania-mamă a fost nevoită să îşi reducă perspectivele după ce revizuirile efectuate la Gamesa au scos la iveală o serie de defecte costisitoare ale turbinelor.

Cea mai recentă evaluare - parte a efortului noului director general Jochen Eickholt de a trata problemele care au dus la înlăturarea a trei şefi de unităţi în cinci ani - a dezvăluit şi mai multe deficienţe de calitate.

Unele dintre probleme provin în urma unei lansări precipitate de turbine în 2019, acţiune menită să contracareze concurenţa acerbă de pe piaţă, a raportat Bloomberg anul trecut. Gamesa s-a confruntat, de asemenea, cu o serie de dificultăţi în elaborarea noului său model de turbină onshore, denumit platforma 5.X - a cărei revizuire este încă în curs de desfăşurare.

Problemele prelungite ar putea, de asemenea, să influenţeze planurile Siemens AG de a începe să îşi vândă participaţia de 32% din fosta sa unitate energetică. Luna trecută, directorul financiar al Siemens, Ralf Thomas, a semnalat că ar putea începe să renunţe la acţiuni undeva în cursul următorului an fiscal care începe în octombrie, deşi planurile nu au fost încă finalizate.