ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Milan Pruşan, Goldman Sachs AM: Cred că suntem într-o zonă de consolidare în care portofoliile investitorilor ar trebui să fie cât mai diversificate

Autor: Eduard Ivanovici 23.06.2023

♦ Participanţii bursieri ar trebui să folosească în procesul decizional inclusiv perspectivele de creştere economică ale României, spune reprezentantul Goldman Sachs.

În contextul internaţional al pieţelor de capital, investitorii prezenţi la Bursa de Valori Bucureşti ar trebui să îşi îndrepte atenţia dincolo de cele mai reprezentative sectoare, respectiv energia şi domeniul financiar, diversificându-şi astfel cât mai mult portofoliile, spune Milan Pruşan, country head, Goldman Sachs Asset Management, invitat la ZF Deschiderea de Astăzi.

„Cred că suntem într-o zonă de consolidare în care investitorii ar trebui să ia poziţii solide, iar portofoliile lor ar trebui să fie cât mai diversificate. Cunoaştem limitările BVB privind zona de diversificare, având o amprentă importantă pe sectoarele financiar şi energetic. Însă ar trebui mers dincolo de aceste două sectoare“, consideră Milan Pruşan.

Piaţa românească de capital este pe plus de la începutul anului cu 4,7% prin prisma indicelui principal BET, sub dinamica altor burse din vestul Europei, precum Franţa (8,6%), Germania (13%) şi Spania (11,4%). De asemenea, indicele polonez WIG20 se tranzacţionează în urcare cu 15,8%. În Ungaria, BUX înregistrează o creştere de 14,8%. La Zagreb, CROBEX are plus 18%.

„Până la urmă, România este într-un context de creştere economică chiar şi în 2023. Suntem în top cinci/trei ţări UE ca perspective de creştere anul acesta. Ar trebui să ne bucurăm cu toţii şi să folosim în egală măsură acest context favorabil pentru că bursa ar trebui să fie referinţa principală a economiei oricărei ţări”, adaugă reprezentantul administratorului de fonduri mutuale cu 2,6 miliarde de lei active.

Fondurile deschise de investiţii din România numărau circa 494.000 de investitori la finele lunii aprilie din 2023, având şanse de a depăşi nivelul de 500.000 în luna mai, ţinând cont de creşterea de 32.500 de investitori doar în primele patru luni. Industria locală de asset management a atins un număr maxim de investitori pe fondul investiţiilor periodice din ultima perioadă, la care se adaugă calmarea de pe piaţa titlurilor de stat ca urmare a încetinirii inflaţiei, ceea ce s-a reflectat şi pe pieţele de acţiuni.

„La noi, consumul alimentar şi nealimentar dă anumite semne de slăbiciune. încrederea în economie nu este într-o zonă alarmantă din perspectiva mediului de business, dar lucrurile au încetinit şi în ceea ce priveşte acest indicator. Nu va fi un an foarte uşor mergând mai departe, de aici poate şi evoluţia de la începutul anului pentru principalii emitenţi de la BVB, în sensul în care nu am văzut creşterile spectaculoase din anii anteriori, mai ales în cazul companiilor mari.”