INTERVIU Pierre-Antoine Dusoulier, CEO iBanFirst: Când faci afaceri peste graniţe şi eşti în industrii cu marje mici de profit, ai nevoie să te protejezi de volatilitatea cursului valutar

Autor: Răzvan Botea 19.06.2023

„Inflaţia este legată de ratele dobânzilor, iar ratele dobânzilor sunt legate de cursul valutar, toate acestea fiind legături directe. Dacă faci afaceri la nivel mondial, vrei să ai un curs valutar stabil.“

Pierre-Antoine Dusoulier, CEO-ul fintechului iBanFirst, care facilitează plăţile tran­sfrontaliere pentru com­panii, spune că volatilitatea cursului este un risc pentru o companie care are business peste graniţe şi operează într-o industrie cu marjă mică de profit.

„Dacă afacerea ta are marje mai mici, trebuie să iei în considerare riscul valutar“, spune Pierre-Antoine Dusoulier şi dă exemplul Turciei, unde lira s-a depreciat major. De exemplu, în 2017 o lira era echivalentul unui leu. Acum o liră mai valorează numai 19 bani, iar acum o lună valora 23 de bani.

„Primul lucru, şi cred că cel mai important, este să faci afaceri în alte ţări fără a-ţi face griji cu privire la cursul de schimb valutar. De exemplu, aici suntem aproape de Turcia. Volatilitatea lirei turceşti este foarte mare. Dacă te implici în afaceri cu lire turceşti şi nu iei în considerare exact consecinţele volatilităţii lirei turceşti, poţi ajunge într-o situaţie în care, la sfârşit, poţi pierde bani din tranzacţii dacă nu te-ai protejat. Acesta este un aspect foarte important. În mod tradiţional, acesta este un exemplu extrem, dar acelaşi lucru se poate aplica şi pentru euro“, a spus Antoine Dusoulier, într-un interviu pentru ZF.