ANALIZĂ ZF. Cum se văd investiţiile majore, care pun umărul la dezvoltarea producţiei româneşti, în business: cinci fabrici, afaceri de 2 mld. lei şi peste 3.300 de salariaţi în 2022

Autor: Cristina Roşca 18.06.2023

ZF a analizat impactul noilor investiţii în producţie ale unor grupuri mari precum Procter & Gamble (fabrică nouă de detergent), Unilever (extinderea fabricii de alimente), Sport Mechanical Workshop (fabrică nouă de biciclete, a fost închisă cea veche, companie-furnizor al Decathlon), Haier (prima fabrică de frigidere din România) şi Universal Alloy Corporation Europe (nouă fabrică de componente pentru aviaţie) E vorba atât de fabrici ridicate de la zero, cât şi de extinderi ale unora deja existente Pentru unele companii, precum Haier, e vorba de primul pariu în producţia locală, pentru altele e vorba de dezvoltarea operaţiunilor autohtone.

Fabrica de frigidere a grupului chinezesc Haier din judeţul Prahova, prima in­vestiţie a gigantului pe plan local, a depăşit deja în 2022, primul an complet de funcţio­nare, pragul de 500 de milioane de lei cifră de afaceri, în timp ce businessul Universal Alloy Corp, companie care produce piese pentru Boeing şi Airbus, s-a mai mult decât dublat în România anul trecut, la 892 milioane de lei, după ce o nouă fabrică a fost pusă în funcţiune. Acestea sunt doar două exemple evocatoare pri­vind rolul pe care investiţiile masive în producţie îl pot avea în business.

Astfel, ZF a selectat cinci fabrici - ridicate de la zero sau dezvoltate ca urmare a unei investiţii suplimentare de peste 30 mil. euro – şi a vrut să vadă cum se vede pariul pe producţia autohtonă în business.