De unde a venit scăderea inflaţiei din mai: combustibilii şi medicamentele s-au ieftinit, iar preţurile la ulei şi energie au încetinit

Autor: Răzvan Botea 18.06.2023

Inflaţia a ajuns la 10,6% în mai 2023, faţă de vârful de 16% atins în 2022. Ieftinirea combustibililor şi uleiului, dar şi încetinirea scumpirilor pentru mai multe produse şi servicii au adus inflaţia aproape de pragul de 10%, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Cu toate acestea, drumul până la ţinta Băncii Naţionale a României de maxim 3,5% este lung, consideră economiştii Erste, proprietarul BCR.

„Revenirea inflaţiei în intervalul ţintă al BNR se poate dovedi a fi o sarcină mult mai dificilă, având în vedere profilul inflaţiei în ultimele luni. Ne menţinem estimarea privind inflaţia la finalul anului de 7,5%  şi nu ne aşteptăm ca aceasta să intre în intervalul-ţintă nici anul viitor. Prognozăm că indicele preţurilor de consum de bază (avansul preţurilor fără a lua în considerare energie şi alimentele – n.red.) va rămâne puţin peste 10% până în decembrie 2023“, notează economiştii Erste.