BSH Electrocasnice, parte din grupul Bosch: În 2023, piaţa de electrocasnice va urma trendul anului trecut, când vânzările au scăzut uşor. Puterea de cumpărare a românilor e mai mică

Autor: Cristina Roşca 12.06.2023

♦ BSH Electrocasnice este compania care importă şi distribuie electrocasnicele Bosch în România. Firma a renunţat la final de 2019 la un proiect de 100 mil. euro ce viza o fabrică nouă de maşini de spălat la Simeria, judeţul Hunedoara.

BSH Electrocasnice, compania de import şi distribuţie de electrocasnice Bosch, parte a gigan­tului cu acelaşi nume, cunoscut în special pentru acti­vitatea din indus­tria auto, a obţi­nut anul trecut în România afa­ceri de 470 mil. lei, cu peste 14% mai mari decât în 2022. Profitul a urmat şi el un trend as­cen­dent, avansând chiar mai pu­ternic, cu 40%, până la 25,2 mi­lioane de lei.

Evoluţia bună a rezultatelor companiei a venit într-o perioadă în care piaţa de electro-IT în ansamblul său a crescut cu 8% în valoare în 2022 versus 2021, dar a scăzut în volum, un prim declin după mulţi ani pe plus. Scăderea a apărut ca urmare a inflaţiei, care a dus la reducerea de cumpărare. Astfel, avansul în valoare a fost susţinut doar din scum­piri. În ceea ce priveşte segmentul de electro­casnice unde activează BSH, vânzările în valoare au scăzut cu 2% în cazul produselor mari precum frigidere sau maşini de spălat şi au crescut cu 4% în cazul celor mici (mixere sau storcătoare de fructe).

Datele arată că acest segment a fost chiar mai afectat de inflaţie decât piaţa în ansamblul său.