Analiză ZF. Fenomenul „migraţiei fiscale“ dinspre microîntreprinderi spre PFA: numărul de PFA-uri a crescut cu 46% în T1 şi a atins cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. Saloanele de înfrumuseţare şi IT-ul, primele domenii

Autor: Miruna Diaconu 06.05.2023

Creşterea taxării pentru microîntreprinderi a mutat 11.000 de mici antreprenori pe PFA-uri în primele luni din 2023, cel mai ridicat nivel trimestrial atins în ultimul deceniu În România erau active la final de martie 283.000 de PFA-uri.

Peste 11.000 de PFA-uri au fost înfiinţate în primele trei luni ale acestui, în creştere cu 46% faţă de aceeaşi perioadă din 2022, po­trivit datelor Registrului Comerţului. Numărul de PFA-uri înfiinţate în pri­mul trimestru este la un ni­vel re­cord raportat la aceeaşi perioadă din ultimii zece ani. Activităţile de înfrumuse­ţa­re şi IT-ul au fost cele mai căutate domenii pentru cei care au ales să îşi deschidă un PFA.

„Cred că una dintre explicaţii, dar nu este singura, este faptul că s-au înăsprit con­diţiile pentru microîntreprinderi şi din acest motiv multe persoane care desfăşoară di­ver­se activităţi au preferat să treacă la PFA-uri“, spune Emilian Duca, consultant fiscal.