Două din 100 de companii active în România sunt în incapacitate de plată. În producţia de textile, în construcţii şi în industria alimentară, 3-5 firme din 100 sunt în insolvenţă

Autor: Cristina Roşca 29.04.2023

Peste 6.500 de companii au intrat în insolvenţă în România în 2022, cel mai mare număr din ultimii patru ani Numărul firmelor aflate în incapacitate de plată a crescut cu 6,8% an la an România este a doua piaţă din regiune, după Ungaria, în ceea ce priveşte numărul total de insolvenţe, dar ca ritm de creştere, este depăşită de multe state.

Două din 100 de companii ac­tive din România sunt în incapacitate de plată, arată o analiză a companiei de analiză de risc şi analiză Coface. Rata insolvenţelor – calculată ca ponderea numărului de insolvenţe în total firme active – poziţionează România pe locul trei în Europa Centrală şi de Est, după Serbia (6,69%, adică aproape 7 firme din 100 active aflate în incapacitate de plată) şi Croaţia (2,08%), dar înainte de Ungaria (1,54%).

Totuşi, şi în România, la o analiză în profunzime a situaţiei, lucrurile sunt foarte diferite de la un sector la altul. Mai exact, există unele sectoare unde ponderea fir­melor cu probleme financiare şi care au apelat la soluţia insolvenţei e mai mare. Cele mai însemnate niveluri sunt înregis­trate de domenii precum producţia de textile, haine şi încălţăminte, construcţii şi industria alimentară şi de băuturi.