UBS a atras 28 de miliarde de dolari în timp ce criza Credit Suisse s-a adâncit: Banca elveţiană a beneficiat de pe urma clienţilor care şi-au transferat conturile, în pofida tuturor provocărilor generate de preluarea vechiului rival

Autor: Andrei Şerbănescu 25.04.2023

Afacerile UBS în domeniul averilor au atras 28 de miliarde de dolari în primul trimestru, banca elveţiană beneficiind în urma adâncirii crizei Credit Suisse, care a dus la preluarea rivalului aflat în dificultate, relatează Financial Times.

În rezultatele din primul trimestru, publicate marţi, UBS a declarat că 7 miliarde de dolari au intrat în divizia sa administrare a averilor după ce a acceptat să salveze Credit Suisse în cadrul unei tranzacţii puse la cale de autorităţile elveţiene.

De asemenea, divizia de gestionare a activelor UBS a atras 14 miliarde de dolari în timpul trimestrului, în timp ce activele nete noi generatoare de comisioane au crescut cu 8 miliarde de dolari în cadrul activităţii din Elveţia. Noile date UBS vin la o zi după ce Credit Suisse a dezvăluit că a suferit ieşiri de 69 de miliarde de dolari în timpul trimestrului.

„Robusteţea performanţei noastre de bază şi intrările puternice din acest trimestru demonstrează că suntem în continuare o sursă de stabilitate pentru clienţii noştri în perioadele de incertitudine", a declarat Sergio Ermotti, directorul general al UBS, care a revenit luna trecută pentru a conduce integrarea rivalului său.

În timp ce fluxurile de intrări indică beneficiile preluării Credit Suisse, în valoare de 3,25 miliarde de dolari, tranzacţia aduce şi o serie de provocări semnificative. De când a fost anunţată preluarea, acţiunile UBS au crescut cu 6%, deşi analiştii sunt precauţi cu privire la costurile şi timpul pe care le va necesita integrarea Credit Suisse.

Banca a declarat marţi că se aşteaptă să finalizeze achiziţia în decursul lunii viitoare şi că va oferi mai multe detalii despre modalitatea de integrare a rivalului său în cursul anului 2023.

„Prin această tranzacţie, ne aşteptăm să ne consolidăm poziţia de lider şi de adevărat manager de averi la nivel mondial", a adăugat Ermotti.

UBS a precizat că a cheltuit 70 de milioane de dolari pe comisioane de consultanţă legate de tranzacţie.

Achiziţia Credit Suisse a dominat primul trimestru al UBS, când a obţinut un profit net de 1 miliard de dolari, în scădere cu 52% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cifrele au fost afectate după ce UBS şi-a majorat provizioanele cu 665 de milioane de dolari pentru o serie de litigii legate de titlurile garantate cu ipoteci.

Ermotti a declarat că banca se află în discuţii avansate cu Departamentul de Justiţie al SUA cu privire la această problemă, care datează de 15 ani.