ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Daniela Secară, BT Capital Partners: Pentru mulţi români, Fidelis este primul contact cu Bursa. Am observat însă puţini clienţi care au rămas pentru a investi în acţiuni

Autor: Eduard Ivanovici 13.04.2023

Titlurile de stat Fidelis, neimpozabile şi pentru care MFP plăteşte de multe ori dobânzi peste depozitele bancare, reprezintă primul contact al românilor cu Bursa de Valori întrucât după perioada de subscriere acestea intră la tranzacţionare în sistemul BVB, iar aici pot fi vândute şi cumpărate în funcţie de raportul dintre cerere şi ofertă şi în funcţie de lichiditatea disponibilă.

Însă, remarcă Daniela Secară, director general al societăţii de brokeraj BT Capital Partners, sunt puţini clienţi care rămân să investească şi în acţiuni ale companiilor listate.

„Pentru mulţi, este primul contact cu Bursa şi conversia din investitori în titluri de stat în investitori în acţiuni va mai dura. Am văzut destui de puţin clienţi care au investit de-a lungul timpului în Fidelis să investească şi în acţiuni; procentul este destul de mic, dar programul Fidelis ajută în continuare şi din perspectiva educaţiei financiare, nu doar a dobânzilor şi alternativelor de investiţii şi economisire”, spune Daniel Secară.

Reprezentanta BT CP a fost invitată la ediţia din 12 aprilie a ZF Deschiderea de Astăzi, emisiune ce poate fi urmărită de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de Facebook şi YouTube ale Ziarului Financiar. Podcastul este transmis pe platforma de streaming Spotify.

„Ce am mai observat în această emisiune este acel rollover pe care îl fac investitorii care deja au investit în primele emisiuni Fidelis şi care ajung la maturitate, iar sumele atrase în această emisiune au atras şi o parte din sumele rambursate de Ministerul de Finanţe. Avem în continuare un mediu volatil şi este greu să avem predictibilitate asupra dobânzilor”, adaugă Daniela Secară.

În ediţia Fidelis din aprilie, investitorii au împrumutat statul român cu 3,1 miliarde de lei: 714 milioane de lei în tranşa în moneda naţională, unde dobânzile au ajuns la 7,7%, şi 473 milioane de euro în tranşa denominată în moneda unică europeană, la o dobândă anuală maximă de 5,8%. Recenta emisiune – cu o tranşă premium pentru donatorii de sânge – a avut cea mai mare valoare din cele 11 emisiuni derulate de Ministerul Finanţelor Publice din vara lui 2020 încoace.

„Apetitul a venit cel mai probabil datorită dobânzilor atractive. Pe lângă dobânzile pe care MFP le-a propus pentru aceste emisiuni în lei şi euro, aceste dobânzi sunt neimpozabile, astfel încât investitorii au luat în considerare şi acest aspect deloc de neglijat.”

Bondurile au fost procesate marţi în sistemul Bursei de Valori Bucureşti, listarea urmând să aibă loc pe 18 aprilie, după o pauză de două zile de tranzacţionare, pe 14, respectiv 17 aprilie.