Hidroelectrica, cel mai ieftin producător de energie din România, intră în careul de aşi al furnizării, suflându-le locul nemţilor de la E.ON

Autor: Roxana Petrescu 05.04.2023

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, a ajuns anul trecut la o cotă de piaţă pe segmentul concurenţial al furnizării de 9,23%, semnificativ mai mare faţă de numai 2,5% pe care le controla la finalul lui 2021. Cu aceste procente, Hidroelectrica, firmă controlată de statul român, a ajuns în careul de aşi al furnzării de ener­gie, depăşindu-i la mustaţă pe nemţii de la E.ON, furni­zori pursânge.

Intrarea pe segmentul furnizării de energie a fost „unsă“ de statul român, în mod normal pia­ţa de con­sumatori casnici sau mici companii nefiind atrac­tivă pentru un producător de talia Hidroelectrica. Dar în luptă cu preţurile record, energia ieftină de la Hidro­electrica a fost unul dintre instrumentele folosite de stat.

Ascensiunea pe segmentul furnizării de energie nu s-a făcut cu o pregătire riguroasă în prealabil, platformele de relaţii cu clienţii, de exemplu, fiind construite chiar în timpul intrării pe această piaţă. Luna trecută ANRE a amendat Hidroelectrica cu 400.000 lei, în con­textul nu­me­roaselor sesizări şi reclamaţii legate de la comporta­mentul comercial al furnizorului de energie electrică.