În timp ce ţările europene pun în aplicare planurile de atac pentru dezvoltarea ecoturismului, România încă lucrează la o strategie

Autor: Miruna Diaconu 15.03.2023

♦ România are o strategie pentru dezvoltarea ecoturismului, realizată încă din 2009, însă implementarea sa merge foarte greu.

România este printre singurele ţări din Europa care doar încă lucrează la o strategie pentru dezvoltarea ecoturismului, în timp ce alte ţări state europene pun în aplicare strate­giile pentru dezvoltarea ecoturismului. Con­form unui raport al OECD privind politicile şi tendinţele în turism, România doar dez­voltă o astfel de strategie.

„Portugalia a elaborat un plan cuprinză­tor de turism durabil în perioada 2020-2023, pentru încurajarea acţiunilor sustenabile rea­lizate de companiile din turism. Acestea in­clud reducerea consumului de energie şi a­dop­tarea de soluţii de economie circulară, for­mare relevantă şi dezvoltarea competen­ţelor, tehnici sustenabile de construcţie şi altele. Stra­tegia Estoniei pentru turism 2022-2025 in­clude o viziune conform căreia Estonia este o destinaţie smart şi verde care oferă o expe­rienţă integrată vizitatorului şi un produs tu­ris­tic sustenabil. Programe de sustenabilitate au fost dezvoltate de Belgia, dar şi România dezvoltă strategia pentru dezvoltarea ecotu­rismul“, se arată în raportul OECD.

Printre cei mai importanţi piloni ai eco­tu­rismului este protejarea naturii şi conser­varea biodiversităţii, însă România stă prost la acest capitol, deşi resursele naturale ar putea face din ţară o destinaţie căutată de turiştii străini.