Harta creşterii economice din România în 2022. Bucureştiul, Constanţa şi Braşovul au fost principalele motoare ale creşterii economice din România în 2022

Autor: Răzvan Botea 27.02.2023

Principalele motoare economice ale creşterii de 4,8% din 2022 au fost Bucureştiul, Constanţa şi Braşovul, arată datele regionale comunicate de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP). Cele două judeţe şi Bucureştiul fac, cumulat, o treime din PIB-ul României şi au crescut cu 6-8%.

„Bucureştiul ar trebui să rămână principalul pol de creştere economică din România şi în general marile oraşe generează creştere. Salariile sunt mai mari şi auto­mat atrag foarte mulţi oameni din restul ţării şi generează creştere“, comentează datele Adrian Codirlaşu, vicepre­şedintele CFA România, asociaţia analiştilor financiari.

Economia Constanţei, care are un PIB de 53 mld. de lei, a crescut cu aproape 7%, în condiţiile în care o bună parte din fluxurile de cereale din Ucraina au fost redirecţionate către prin România, după ce Rusia a tăiat accesul Ucrainei la Marea Neagră. Portul Constanţa a avut cel mai bun an din istorie ca şi volum de mărfuri.