Mult pământ, puţină apă şi mâncare „made in non-RO“ . Avem de patru ori mai mult pământ per capita decât Germania, dar exportăm grâu şi importăm carne de porc în lipsa unei strategii de ţară
♦ Germania are 11,6 mil. ha de teren arabil, iar România are 8,6 mil. ha de teren arabil, cu 35% mai puţin. Însă, în timp ce Germania are 0,12 ha de teren arabil per capita, România are 0,45 ha de teren arabil per capita, de patru ori mai mult ♦ Lituania se află pe primul loc în UE cu 0,81 ha de teren arabil per capita, iar România este între primii trei ♦ Teoretic, România ar trebui să fie capabilă să-şi satisfacă autoconsumul, dar are nevoie de investiţii masive în irigaţii şi în procesare, ca să nu mai importe carne de porc, de exemplu, în principal din Germania ♦ Germania este mai eficientă decât România, pentru că de pe acelaşi hectar scoate mai multă materie primă şi are o strategie clară de a o transforma în produs finit. Spre comparaţie, în cel mai bun an agricol pentru România, 2021, producţia medie la porumb a fost de 5,8 t/ha, faţă de 11 t/ha în Germania, care a obţinut aproape dublu, iar la grâu a fost de 5,4 t/ha, faţă de 7,4 t/ha în Germania, cu aproape 40% mai mult ♦ În acest context, cum poate România să-şi fructifice potenţialul?