O nouă tranzacţie la orizont: Se apropie momentul în care Mid Europa Partners va face exit din businessul Profi. Care sunt opţiunile?

Autor: Cristina Roşca 27.02.2023

Fondul de private equity a intrat în afacerea românească de retail în 2016, după ce a scos din buzunar peste 500 mil. euro pentru reţeaua de magazine, cea mai mare sumă plătită până la momentul acela pentru o companie locală de un fond de investiţii Mid Europa Partners a făcut un exit similar în Polonia, iar ce s-a întâmplat acolo poate fi relevant şi pentru România.

Fondul de private equity Mid Europa Partners, unul dintre inves­titorii financiari activi pe piaţa din România în ultimul deceniu, se apropie de momentul în care va face exit din afacerea Profi, o reţea de pes­te 1.600 de magazine, spun sursele din piaţă. Fondul a cumpărat retailerul local acum circa şase ani şi jumătate de la un alt investitor financiar - En­terprise Investors, plătind la mo­mentul acela 533 mil. euro.

În mod normal, un investitor fi­nanciar cumpără o companie cu sco­pul de a o vinde ulterior, de regulă după 4-6 ani, în câştig. Se întâmplă uneori ca, din motive ce ţin de evo­luţia economiei, a unei anume indus­trii sau companii, vânzarea să fie amânată până la un moment ulterior considerat mai bun. În unele situaţii - mai rare, e adevărat - fondurile vând în pierdere.