Farmaciile din satele depopulate încep să fie închise

Autor: Georgiana Mihalache 15.02.2023

Reţeaua de farmacii Iris Pharm, care a ajuns la 63 de unităţi în judeţul Buzău, începe să renunţe la câteva dintre punctele de lucru din satele unde populaţia a scăzut, îndepărtate de oraşe, pe fondul creşterii cheltuielilor şi al lipsei pacienţilor.

„Vânzările nu au unde să se ducă. Pe de-o parte nu ai produse, pe de alta am văzut la recensământ că populaţia a scăzut. Probabil, cu aceste reduceri de personal din toate domeniile, va creşte din nou fenomenul migraţiei. Îmi pare rău pentru punctele acestea, mai sunt oameni în zonă, dar atunci cu COVID-ul a murit foarte multă populaţie. Şcolile au dispărut, mai dispar şi doctorii, cabinetele, treptat dispar şi satele“, a spus Paul Negoiţă, managerul Iris Pharm din Buzău.

Reţeaua de farmacii Iris Pharm din Buzău a raportat afaceri de 42,4 mil. lei în 2021, în uşoară scădere faţă de anul anterior, potrivit calculelor ZF pe baza datelor publice de la Finanţe.

În Buzău, recensământul populaţiei a arătat că la nivelul întregului judeţ, în 2021 numărul de locuitori ajunsese cu 10% mai mic faţă de 2011.