Punctele farmaceutice din satele depopulate încep să dispară: Paul Negoiţă, managerul farmaciilor Iris Pharm, Buzău: Prin sate mai izolate a trebuit să închidem, au crescut cheltuielile, populaţia a scăzut

Autor: Georgiana Mihalache 16.02.2023

♦ În 2022, Iris Pharm număra 63 de farmacii în judeţul Buzău ♦ La nivel naţional sunt sate întregi fără o unitate farmaceutică, iar pacienţii merg în cel mai apropiat oraş pentru medicamente ♦ Şi aprovizionarea e deficitară în zona rurală, iar lipsa de medicamente de la început de an este o presiune suplimentară.

Zona rurală, ocolită în general de marile reţele de farmacii, care şi-au concentrat atenţia pe expansiunea la oraşe, este prima afectată de creşterea cheltuielilor, de la utilităţi, la salarii. Astfel, una dintre cele mai puternice reţele regionale de farmacii - Iris Pharm din Buzău - a decis să închidă şapte-opt puncte de lucru din satele îndepărtate de zonele urbane.

„Sunt probleme cu medicamentele şi cu modificarea plafoanelor salariale. Noi, cei care avem puncte mai mici, prin sate mai izolate, a trebuit să închidem o parte dintre ele pentru că nu îşi mai acopereau cheltuielile. Preţul la medicamente a rămas la fel, iar cheltuielile cu salariile au crescut, oamenii vor chirii mai mari pe proprietate. Avem unităţi în zone cum e Băeşti, la 70 km de Buzău. Aici sunt puncte foarte mici şi suntem în proces de renunţare la acestea. Este prima dată când facem disponibilizări pentru că farmaciile nu se mai pot susţine“, a explicat Paul Negoiţă, managerul Iris Pharm din Buzău.

Şapte-opt puncte de lucru sunt vizate în acest proces de închidere, potrivit acestuia, în contextul în care cheltuielile au crescut mult mai repede decât veniturile.