Charles Michel, preşedintele Consiliului European: UE este mai afectată decât Statele Unite de impactul conflictului din Ucraina

Autori: Mihai Draghici , Mediafax 03.02.2023

Uniunea Europeană este mai afectată decât Statele Unite de efectele generate de invazia militară rusă în Ucraina, a afirmat vineri, la Kiev, preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Referindu-se la faptul că Uniunea Europeană a oferit Ucrainei asistenţă în materie de securitate mai redusă decât Statele Unite, Charles Michel a evocat costurile economice şi umanitare uriaşe suportate de ţările europene.

"Noi asumăm un preţ economic mult mai mare decât Statele Unite, care sunt exportator de resurse energetice", a afirmat Charles Michel, aflat la Kiev împreună cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru summitul UE-Ucraina.

Preşedintele Consiliului European a explicat că statele membre UE se confruntă cu sarcina primirii a milioane de refugiaţi ucraineni. Uniunea Europeană şi Statele Unite sunt "aproape la egalitate în privinţa resurselor financiare mobilizate", a subliniat Charles Michel, citat de cotidianul Le Monde.

Până acum, de la începerea invaziei militare ruse, Uniunea Europeană a oferit Ucrainei asistenţă militară în valoare totală de 3,6 miliarde de euro (3,9 miliarde dolari), în timp ce Statele Unite au mobilizat resurse în valoare de 27,2 miliarde de dolari.