Transelectrica, obligată să plătească daune de 800.000 de lei lui Oleg Burlacu, fost membru al Consiliului de Supraveghere, care a fost demis din funcţie în 2021, ca urmare a hotărârii Centrului de Arbitraj de la Viena

Autor: Eduard Ivanovici 09.01.2023

Transelectrica (simbol bursier TEL), operatorul sistemului naţional de transport de energie, a anunţat piaţa de capital că, în ceea ce priveşte cererea de arbitraj a lui Oleg Burlacu, fost membru al Consiliului de Supraveghere, Centrul de Arbitraj de la Viena a admis cererea formulată de reclamant şi a obligat compania la plata sumei de 792.132 de lei.

Banii reprezintă compensaţii în baza contractului de mandat încheiat în aplicarea unei hotărâri a Adunării Generale a Acţionarilor din 28 septembrie 2020, sumă brută la care se adaugă accesorii şi cheltuieli de judecată. Hotărârea este definitivă şi obligatorie, se arată într-un raport publicat la Bursa de Valori Bucureşti.

„Ciprian Constantin Dumitru şi Luiza Popescu, foşti membri ai Consiliului de Supraveghere, revocaţi prin Hotărârea AGA nr.4/2021, au înregistrat pe rolul Centrului de Arbitraj de la Viena cererile de arbitraj ARB5697 şi ARB-5713, valoarea pretenţiilor acestora fiind de 882.324 lei (principal), respectiv 792.132 lei (principal), reprezentând compensaţii în baza contractelor de mandat încheiate”, potrivit documentului.

Pe 24 februarie 2022, Transelectrica a formulat, la Tribunalul Bucureşti, secţia a VI-a Civilă, o acţiune în constatare a nulităţii hotărârii AGA nr. 9/28.09.2020 şi a Deciziei Consiliului de Supraveghere nr.73/16.11.2020, precum şi a actelor subsecvente, prin care au fost numiţi pentru mandate de patru ani membrii Consiliului de Supraveghere şi ai Directoratului în anul 2020.

„În susţinerea acţiunii, Compania a invocat încălcări ale prevederilor legale aplicabile numirii membrilor organelor de conducere, încălcări cu privire la care, separat, Compania a fost informată despre existenţa unui dosar aflat pe rolul unei structuri specializate de urmărire penală. În primă instanţă, cererea Companiei a fost respinsă ca fiind formulată de o persoana lipsită de calitate procesuală activă, decizie împotriva căreia Compania a declarat apel”, reiese din raport.

Acţiunile TEL au scăzut cu 0,86% în ultimele 12 luni, pe un rulaj de 42,6 milioane de lei. Controlată majoritar de statul român prin Secretariatul General al Guvernului, Transelectrica are o capitalizare de circa 1,7 miliarde de lei, conform datelor BVB.