Uniunea Europeană sărbătoreşte 30 de ani de la crearea pieţei unice, instituită la 1 ianuarie 1993, care permite libera circulaţie a bunurilor, a serviciilor, a persoanelor şi a capitalurilor. Piaţa unică are un PIB total de 14.000 miliarde euro şi 24 milioane de firme

Autor: Roxana Rosu 04.01.2023

Uniunea Europeană sărbătoreşte în 2023 implinirea a 30 de ani de la crearea pieţei unice, instituită la 1 ianuarie 1993, care permite libera circulaţie a bunurilor, a serviciilor, a persoanelor şi a capitalurilor.

În cifre, piaţa unică înseamnă 440 milioane de cetăţeni, un PIB total de 14.000 miliarde euro în 2021, 24 milioane de companii, 15% din comerţul global de bunuri.

”Timp de 30 de ani, piaţa unică a condus la o integrare fără precedent a pieţelor între economiile statelor membre, servind drept motor al creşterii economice şi al competitivităţii şi sprijinind puterea economică şi politică a Europei la nivel mondial. Totodată, aceasta a jucat un rol-cheie în accelerarea dezvoltării economice a noilor state membre care au aderat la UE, eliminând barierele din calea intrării şi stimulând creşterea economică”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

În ultimii ani, piaţa unică a ajutat Europa să facă faţă pandemiei şi crizei energetice cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia.

Piaţa unică susţine accelerarea tranziţiei către o economie mai verde şi mai digitală la nivel european, garantarea unor standarde de siguranţă ridicate şi a unor standarde tehnologice de vârf, precum şi un răspuns rapid la crize.

Ea a fost instituită la 1 ianuarie 1993, în urma semnării Tratatului de la Maastricht la 7 februarie 1992. Iniţial, piaţa unică a fost alcătuită din 12 ţări ale UE: Belgia, Danemarca, Germania, Irlanda, Grecia, Spania, Franţa, Italia, Luxemburg, Ţările de Jos, Portugalia şi Regatul Unit.

În prezent, ea cuprinde cele 27 de state membre, precum şi Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, iar Elveţia are acces parţial.