Printr-o OUG, guvernul taie comisionul pe contribuţie la Pilonul II de pensii şi introduce comisionul unic. Puteri sporite pentru ASF

Autor: Roxana Rosu 12.12.2022

Prin intermediul unei ordonanţe de urgenţă adoptate săptămâna trecută, guvernul condus de Nicolae Ciucă a eliminat comisionul pentru contribuţiile plătite la fondurile de pensii private obligatorii Pilon II şi a introdus un comision unic.

De asemenea, executivul a decis să ofere mai multă putere Autorităţii de Supraveghere Financiară în cazul în care un administrator are probleme şi intră în procedura de administrare specială. Această OUG a fost amânată de mai multe ori.

„Într-un moment critic în care constatăm creşterea riscului de piaţă cauzat de o volatilitate ridicată pe pieţele financiare din Uniunea Europeană, marcate de deteriorarea echilibrelor macroeconomice generate de conflictul armat din Ucraina şi de impactul pandemiei COVID-19, A.S.F. se concentrează pe misiunea sa de a supraveghea cu atenţie evoluţia pieţei pensiilor private, de a înţelege şi evalua corect riscurile nu numai la adresa investitorilor şi participanţilor la fondurile de pensii private, dar şi la adresa stabilităţii financiare la nivelul economiei naţionale. Măsurile de reformare a legislaţiei din domeniul sistemului pensiilor private sporesc capacitatea de supraveghere a Autorităţii, astfel încât activitatea fondurilor de pensii private să se desfăşoare în condiţii de maximă siguranţă pentru participanţi“, declară preşedintele ASF Nicu Marcu.