Asigurătorii şi-au triplat profitul net în S1/2022 până la 460 mil. lei, după dublarea şi triplarea tarifelor la RCA în urma falimentului City Insurance. Valoarea profitului net cumulat la nivelul întregii pieţe a asigurărilor a fost de 485,9 mil. lei, iar pierderea netă cumulată la nivelul întregii pieţe,a fost de 26,1 mil. lei

Autor: Mircea Nica 05.12.2022

Din profitul net al industriei de asigurări, 370 mil. lei a provenit din zona asigurărilor generale, însemnând peste 80%.

Profitul net al asigurătorilor a depăşit în primul semestru (S1) al anului 2022 borna în ceea ce priveşte ritmul de creştere, ajungând la mai mult de o triplare  comparativ cu perioada similară a anului trecut, până la 459,7 mil. lei, conform datelor din raportul semestrial al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Valoarea profitului net, cumulat la nivelul întregii pieţe a fost de 485,9 mil. lei, iar pierderea netă cumulată la nivelul întregii pieţe a fost de 26,1 mil. lei.

Această creştere substanţială a câştigului asigurătorilor, care cel mai probabil se va menţine în mare parte până la finalul anului 2022, a provenit în proporţie de peste 80% din zona asigurărilor generale.

Având în vedere că ultimul an a stat sub semnul RCA după prăbuşirea companiei City Insurance, fostul lider al pieţei asigurărilor, din septembrie 2021 care a dus la dublarea sau chiar triplarea preţurilor la poliţele RCA, era de aşteptat să se observe o modificare semnificativă în buzunarele companiilor de asigurări, mai ales la cele care practică RCA.